Om oss

Många idag går i tankarna om att skaffa en hund. Det syns på exempelvis Blocket där priserna för hundar – oavsett ras – skiljer sig markant från hur de såg ut för bara något år sedan.

Anledningen till detta stavas – som så mycket annat i vår tid: corona. Att vi tvingats ställa om i spåren av denna fruktansvärda pandemi har bland annat synts i hur vi arbetar. Istället för att åka till jobbet så har vi jobbet hemma. Vi sitter ensamma och isolerade och har endast kontakt med varandra via datorn. Det kostar på. Människor är sällskapsdjur och en hund blir då ett väldigt bra substitut till de sociala sammanhang vi vant oss vid. Är det då en bra i idé att skaffa hund med detta som bakgrund och skäl? Vi är skeptiska.

Att skaffa en hund – eller en katt – ska aldrig ske som en följd av stundens ingivelse. Det måste vara ett välgrundat beslut där man väger in den egna livssituationen just nu – men även hur den kommer att se ut på sikt.

Hur länge kan din hund vara ensam och klara sig utan dig? Hur mycket får hunden kosta – och hur mycket kommer den att kosta dig varje månad? Hur mycket tid kan du lägga på din hund – motion, träning, lek och så vidare – samt vilken typ av ras har du tänkt dig? Det senare blir viktigt med tanke på priserna som syns på exempelvis nämnda Blocket: att vissa hundraser – utan stamtavla – kan kosta så mycket pengar är väldigt konstigt. Man ska alltid köpa en hund från en seriös uppfödare och betala för att, genom detta, få en hund utan defekter.

På den här sidan ska vi gå igenom mycket kring hur man ska tänka inför att man ska skaffa hund. Vi ska även titta närmare på hur man kan bli en bättre hundägare och hur man ska göra för att få en pigg, glad och alert hund. Det fina med att ha en hund är att man aldrig blir fullärd, det finns nästan alltid någonting att justera och därigenom få ut mer av relationen till sin bästa vän.